www.smalfilmsforum.se

Hem | Blogg | Artiklar | Länkar | Om Smalfilmsforum

Överföring av Smalfilm - Gör det själv Del 2

Har du en kartong på vinden med gamla smalfilmer, som du ibland får dåligt samvete för att du inte gör någonting åt? Med dagens teknik finns det ett flertal alternativ för att själv få över dina filmer till ett digitalformat. Teknikens framsteg gör också att du kan få ganska hygglig kvalitet t.o.m. jämförbar mot vad professionella företag kunde uppnå under 90-talet!

Det kostar givetvis en slant att göra det själv, men om du är intresserad och känner att du inte vill lämna iväg det till något företag. Ska vi här presentera lite olika alternativ beroende på dina förutsättningar. Vi har delat upp dina valmöjligheter beroende på om du har tillgång till en modern videokamera eller inte. I del 2 läser du om hur du gör om du har egen videokamera eller vad du har för alternativ om du inte vill göra jobbet själv

För dig som saknar videokamera:

Om du saknar videokamera blir det en högre kostnad eftersom du behöver både projektor och någonting och digitalisera materialet. Notera dock att ingen av dessa två maskinerna spelar in på band utan skickar ut signalen som videosignal så du måste antingen koppla kameran till en dvd-recorder eller liknande eller en dosa från Canopus ADVC-55(Nypris 1800kr) som gör om den analoga signalen till Firewire som alla moderna datorer kan hantera på ett enkelt sätt.

E-Z Scan PAL: (http://www.moviestuff.tv/ez_pal.html)
E-Z Scan är en produkt från Moviestuff från USA, det är samma företag som tillverkar CineMate. E-Z Scan bygger på exakt samma maskin som CineMate med skillnaden att det nu finns en inbyggd 1 ccdkamera av
hög kvalitet. Det innebär att du inte behöver någonting annat än
E-Z Scan för att snabbt vara igång med att överföra dina
smalfilmer till ett digital format utan något krångel.
Pris: 2495 usd + moms & frakt

Super 8 HQ-Komplettset mit Kamera (http://www.telecine.de/)
Kommer från det tyska företaget Telecine components och består av en projektor för Super 8 där ljuskällan är utbytt till ett betydligt klarare LED ljus som ger en väldigt ljus och fin bild. Det ingår även en 1 ccd-kamera som byggs ihop med projektor vilket gör det till en enkel procedur att komma igång. Denna maskin klarar även ljudfilm.
Pris: 1375 euro + moms & frakt

Om du vill lämna iväg filmerna:

Om du efter att ha läst allt detta känner att det kanske är för mycket jobb och tidsödande finns det ett flertal företag runtom i Sverige som kan hjälpa dig med överföring av dina Dubbel 8 & Super 8 till DVD såsom BGA Videoproduktion (Du hittar fler företag om du söker på Smalfilm till DVD på Google)

Läs mer: Del 1 - Överföring av Smalfilm

Skrivet av: Björn Andersson
Publicerad: 2008-05-28

Diskutera artikeln i vårt forum