www.smalfilmsforum.se

Hem | Blogg | Artiklar | Länkar | Om Smalfilmsforum

Överföring av Smalfilm - Gör det själv Del 1

Har du en kartong på vinden med gamla smalfilmer, som du ibland får dåligt samvete för att du inte gör någonting åt? Med dagens teknik finns det ett flertal alternativ för att själv få över dina filmer till ett digitalformat. Teknikens framsteg gör också att du kan få ganska hygglig kvalitet t.o.m. jämförbar mot vad professionella företag kunde uppnå under 90-talet!

Det kostar givetvis en slant att göra det själv, men om du är intresserad och känner att du inte vill lämna iväg det till något företag. Ska vi här presentera lite olika alternativ beroende på dina förutsättningar. Vi har delat upp dina valmöjligheter beroende på om du har tillgång till en modern videokamera eller inte. I del 1 läser du om förbedelser och hur du går tillväga om du har en egen videokamera

Förberedelser:

Innan du överför dina filmer kan det vara en bra idé att göra rent filmerna, även om filmerna har förvarats på ett bra sätt så finns det oftast ett rejält lager med damm och smuts. Det du behöver för att rengöra dina filmer är en vanlig projektor, vita bomulls t-shirtar(som du river i små bitar) och Isopropanol.

Du fuktar/blöter en bit av en t-shirt och håller den runt filmen när den går från det ena hjulet till det andra på projektorn. Stanna filmen ibland och titta så att inte t-shirten är för smutsig eller blivit torr, bytt t-shirt när den är smutsig och ha på mer vätska vid behov. Upprepa därefter proceduren för alla dina filmer, därefter är du klar! (Se dock till att inte använda för mycket vätska så att det ligger kvar på filmen)

För dig med egen videokamera:

Filma av från en vägg (Budgetlösning)
För dig som redan har tillgång en videokamera med möjliget att ställa slutartiden på 1/50 behövs endast en bra smalfilmsprojektor med variabel bildhastighet innan du är igång Det finns ett flertal olika modeller som har den funktionen dock av skiftande kvalitet så läs på noga innan du bestämmer dig. Om du ska konvertera super 8 kan jag rekommendera Elmo ST-800 eller Sankyo-700 dessa maskiner går att modifiera för att ge dem variabel bildhastighet som fungerar utmärkt. Du kan hitta ombyggda projektorer på www.ebay.co.uk för ca 1-2000kr.

Om du även har Dubbel 8 behöver du en projektor som klarar av båda formaten. Det alternativ jag rekommenderar är Sankyo Dualux 1000/2000 där det som standard går att justera bildhastigheten. Tyvärr är hastigheten något ojämn på denna maskin vilket gör att du blir tvungen att finjustera hastigheten när maskinen blir varm

Sätt upp ett vitt matt A4 papper där du projecerar bilden ifrån projektorn. Du ska inte ha full belysning på inne i rummet när du gör överföringen, dock måste du testa dig fram hur mycket belysning som behövs för bäst färger med just din kamera. Rikta därefter din projektor mot papperet så att bilden får plats. Använd alltid manuell fokus för att inte riskera att kameran tappar skärpan mitt i en film.

Säkerligen blinkar/flämtar bilden du ser i din kamera, det är helt normalt och åtgärdas genom att justera bildhastigheten på projektorn så att bilden hamnar i synk med videokameran. Nu är allting inställt och du kan äntligen börja med att digitalisera dina filmer.
Pris: 1000-2000kr begagnat

CineMate-Pal (http://www.moviestuff.tv/c_pal.html)
CineMate-Pal är en ombyggd projektor från Moviestuff i USA som är specialbyggd för att använda till att överföra både Super 8 och Dubbel 8 dock ej ljudfilm. Ljuskällan är utbytt till en LED ljuskälla på 5W som inte riskerar att skada filmen på samma sätt som en vanlig projektor som har en halogenlampa på 100W riskerar att göra. Dessutom är ljuskällan enklare att hantera för en videokamera vilket ger mjukare och naturligare färger som är jämna över hela bilden.

Du behöver fortfarande en vanlig videokamera, dock filmar du direkt emot filmens yta genom ett stort "förstoringsglas" vilket innebär en högre kvalitet.
Pris: 1195 usd + moms och frakt

Läs mer: Del 2 - Överföring av Smalfilm

Skrivet av: Björn Andersson
Publicerad: 2008-05-28