www.smalfilmsforum.se

Hem | Blogg | Artiklar | Länkar | Om Smalfilmsforum

Nybörjartips Super 8

När det gäller att filma med Super 8 finns det en del kunskaper som kan vara värda att känna till. Om man är en nybörjare på området fotografering så kan det vara värt att först lära sig grunderna i vanlig stillbildsfotografering, helst analog så man får en uppfattning om hur en kamera fungerar och en förståelse för exponering och film.

Bäst är givetvis om man även har möjlighet att framkalla bilderna själv. När man sedan ska införskaffa sig en Super 8 kamera finns det många begagnade att välja mellan och en sådan behöver inte bli dyr. Det finns dock vissa saker man bör ha i åtanke innan ett köp.

Exponeringsbekymmer:
Den viktigaste är att kameran måste kunna exponera filmsorterna korrekt. Detta kan vara ett problem då många Super 8 kameror har en automatisk exponering. Det finns dock lite olika sätt att lösa det problemet men lättast är givetvis om kameran kan läsa av filmhastigheten utan krångel. Problem kan annars uppstå hos främst nya filmsorter som t.ex. Ektachrome 64T. En möjlig lösning är om kameran klarar manuell korrigering av exponeringen. På så sätt kan man justera kamerans exponering eller ta hjälp av en extern ljusmätare och sedan ställa exponeringen utifrån den.

I det senare fallet måste man vara medveten om kamerans slutarhastighet samt att en viss kompensering av exponeringen krävs då det sker en viss ljusförlust i kameran. Hur stor denna ljusförlust är beror på kameran men det kan röra sig om ett halvt bländarsteg eller liknande. Det finns även kameror med enbart manuell exponering och dessa klarar givetvis också de nya filmsorterna.

Filmhastighet 18bilder/s och kanske 24bilder/s:
Vad man mer bör tänka på när man väljer en kamera är i vilken hastighet man vill filma i. Alla kameror klarar inte 24 bilder/s vilket kan vara bra att ha utöver de 18 bilder/s som oftast finns. Sedan kan det vara roligt om kameran även klarar av enbildstagningar samt en något högre hastighet för att kunna filma i slow motion. Vilken hastighet man ska filma i, 18 bilder/s eller 24 bilder/s är dels en smaksak men det finns även några för och nackdelar. I 24 bilder/s går det självklart åt mer film vilket blir dyrare och det krävs också mer ljus vid denna högre filmhastighet.

Men om man ska filma rörliga föremål ser det mer naturtroget ut med 24 bilder/s. Kameran väsnas dessutom mer vilket kan vara problem om man samtidigt tar upp ljud separat. Då ljudfilm till Super 8 försvann för flera år sedan är det inte nödvändigt att köpa en ljudkamera. Dessa kameror är större och tyngre än stumfilmskamerorna. Men de kan samtidigt vara lite tystare.

Vilken filmsort ska jag använda?
Vilken filmsort man ska använda beror även här mycket på smak och vad man vill filma och den stora frågan gäller om man ska använda reversalfilm eller negativ. För att kunna visa filmen i projektor är det enbart reversalfilm som gäller. Denna film är dock känsligare att exponera fel än vad negativ är. Negativ är också snabbare med högre ASA och går därmed att filma vid lite dåligare ljusförhållanden. Sedan skiljer sig reversal och negativ åt när det gäller filmens kontraster etc.

När man köper film till sin kamera finns det två olika benämningar som man också ska känna till. En film kan antingen vara (D) Daylight eller (T) Tungsten. Detta betyder att filmerna är anpassade för att antingen användas i solljus eller i glödljus och filmen är tillverkad efter respektive färgtemperatur. Om man således filmar med en Tungsten (Glödljus) film utomhus i dagsljus blir filmen blå eller tvärtom, en Daylightfilm inomhus blir röd. För att kunna använda Tungstenfilm utomhus och få en varmare ton så att den ser normal ut används ett filter som heter 85B. Dessa finns inbyggda i Super 8 kamerorna men ett tips är att köpa ett externt och använda det istället. Konditionen på filtret som sitter i kameran kan nämligen vara dåligt. Dock måste man även här tänka på att ett externt filter tar ljus och att man måste kompensera för detta vid exponeringen.

Vilken kamera ska man köpa?
Det kan vara svårt att få en uppfattning om vilken kamera man ska köpa och det beror mycket på vad du ska använda den till. Som nybörjarkamera för reversalfilm vill vi rekommendera Canon 814 Auto Zoom” eller ”Nikon 8x Super Zoom”

Det viktigaste att tänka på är dock i vilket skick kameran är i. Eftersom du köper en kamera som oftast är uppåt 20-30år är det stor risk att kameran är i dåligt skick, så ett tips om du köper via E-bay är att endast köpa av en försäljare som ger en utförlig beskrivning och har ett flertal positiva omdömen.

Filmrekommendationer:
Det finns idag ett flertal olika filmer att välja mellan dock är det första valet du måste göra om du ska köra på negativ eller reversal film
Reversal film:
Kodak Ektachrome 64T (64ASA) – Den vanligaste och populäraste filmsorten, så detta är ett bra val för dina första filmer.
Negativ film:
Kodak Vision2 200T (200ASA) – Passar bra vid normala ljusförhållanden
Kodak Vision2 500T (500ASA) – Passar bra vid sämre ljusförhållanden

Till sist:
Ett sista råd när man har köpt en Super 8 kamera är att först testa den med en rulle film innan man filmar något viktigt. Denna test görs lämpligen med ett stativ så man även ser hur stadig bilden blir. Detta för att helt enkelt se om kameran fungerar som den ska. Nya Super 8 kameror har nämligen inte tillverkats på många år.

Skrivet av: Patrik Alexandersson
Publicerad: 2008-05-25

Diskutera artikeln i vårt forum