Framkalla Ektachrome 64T Super 8
Ektachrome 64T framkallas med den vanliga E-6 metoden. Denna sorts framkallning går därför relativt enkelt att göra hemma om man har rätt utrustning. Det som behövs är en framkallningstank, termometer, tidtagarur och mätglas eller litermått. När det gäller vätskor går det att köpa färdiga E6-kit som innehåller alla bad som behövs. Tetenal har ett sådant och det är det jag utgår ifrån i denna beskrivning.
När det gäller framkallningstank så går det antingen att köpa en eller bygga en själv om man är händig. Lomo har några olika modeller i olika storlekar och det är en sådan jag använder i denna beskrivning. En säkerhetsåtgärd som är bra att göra med dessa tankar innan man börjar är att tejpa för det lilla dräneringshål som finns i koppen där man häller i vätskan. Detta hål ska göra så att vätskan rinner ur koppen men det är stor risk att det samtidigt släpper in ljus. Det är lätt att tippa tanken istället varje gång man vill ha bort vätskan därifrån.
När man har filmat klart sin Super 8 film och är redo att framkalla filmen är det första steget att få ut den ur kassetten. För att göra det krävs det en tång eller liknande. Ta tag i filmändan med ena handen och vrid samtidigt med tången upptagningshjulet mitt i kassetten i motsatt riktning tills du hör ett klick, sedan är det bara att dra ut filmen. När filmen dras ut måste det vara totalt mörkt och det går bra att använda sig av en laddsäck eller i ett mörkrum. En laddsäck kan dock vara lite bökig att använda då spiralen och tanken filmen sedan ska i tar stor plats. I mörkret viras filmen sedan upp på spiralen inifrån och ut och en spiral rymmer en hel kassett, det vill säga 15 meter film. Detta moment kan vara bra att öva innan men en kasserad film i ljuset så man ser att det blir rätt. När hela filmen är i spiralen lägger man den i tanken och sätter på locket. Nu går det bra att tända lyset eller att öppna laddsäcken igen.
De vätskor som ingår i Tetenals kit ska samtliga spädas ut så se bruksanvisningen för hur detta ska göras. Det är sammanlagt fyra olika bad och de tre första ska hålla en temperatur på 38 grader under framkallningen. Det första badet är en förstaframkallare och denna måsta blandas först och förslutas i en lufttät behållare då den annars förorenas av ångorna från färgframkallaren som är bad nummer två. När sedan färgframkallaren blandas till är det viktigt att vara väldigt noggrann då minsta avvikelse ändrar färgbalansen på filmen. Arbetslösningen på detta bad ska vara blå-violett. Bad nummer tre är ett blekfixeringsbad och sist kommer ett stabiliseringsbad. Det sista badet ska endast hålla rumstemperatur på 20-25 grader.
När vätskorna är blandade är det dags att påbörja framkallningen. Det finns flera olika sätt att hålla temperaturen 38 grader för de olika baden, t.ex. genom vattenbad. Det är också viktigt att föruppvärma tanken till 38 grader i några minuter. När det är gjort häller man först i förstaframkallaren, startar tidtagaruret och agiterar konstant de första 15 sekunderna. Agiteringen görs genom att man vrider spiralen i tanken långsamt och på så vis ”rör om”. Därefter agiterar man en gång (någon sekund) var femtonde sekund. Tiden för förstaframkallaren är 6:30 minuter. Om förstaframkallaren håller på längre blir bilderna ljusare och om den håller på kortare tid blir de mörkare. Detta kan vara bra att veta ifall man t.ex. vill kompensera för kameraexponeringen.
När tiden för förstaframkallaran har gått ut häller man ut den i behållaren igen. Samtliga vätskor går nämligen att återanvända minst en gång. Därefter sköljer man filmen i 38 gradigt vatten i 2:30 minuter. Detta görs smidigast genom att låta vatten rinna ner i dosan. När det är klart häller man i färgframkallaren och agiterar på samma sätt som med förstaframkallaren. Tiden för detta bad är 7 minuter. Efter att färgframkallaren har hällts ut ska filmen sköljas ytterliggare en gång i 2:30 minuter innan det är dags för blekfixeringsbadet. Agiteringen är även här på samma sätt, konstant de första 15 sekunderna därefter en gång var femtonde sekund. Tiden för blekfixeringsbadet är också 7 minuter. Efter detta ska filmen slutsköljas i 4 minuter innan man häller i stabiliseringsbadet som endast ska vara i en minut. Agiteringen kan även här utföras på samma sätt som tidigare.
Nu är filmen framkallad och det går bra att öppna locket till tanken. Det som nu återstår är att filmen måste torka. Det är dock inte så lätt att hänga upp och torka 15 meter film. Ett sätt är att låta filmen ligga kvar i spiralen och låta den torka där men det tar mycket längre tid än om den är upphängd. Tänk även på att filmen är väldigt dammkänslig som våt så ta ut spiralen ur tanken på t.ex. toaletten. När filmen till sist är torr är det bara att vira upp den på ett filmhjul och plocka fram projektorn.
Skrivet av: Patrik Alexandersson
Publicerad: 2009-04-24