www.smalfilmsforum.se

Hem | Blogg | Artiklar | Länkar | Om Smalfilmsforum

Att börja filma med Super 8 som nybörjare

Jag har arbetat med film en längre tid men har aldrig någonsin filmat med Super 8 och tyckte det kunde vara dags nu. Jag har filmat mycket digitalt och även fotat mycket analogt så jag kan vissa grunder men Super 8 var ändå en ny värld för mig.

Min egen Super 8 kamera
Eftersom det inte tillverkas nya Super 8 kameror idag så var mitt enda alternativ en begagnad kamera. På E-bay är utbudet enormt och man känner sig lätt vilsen. Efter att ha läst diskussioner på forum och även diskuterat med filmintresserade arbetskollegor så hittade jag tillslut en kamera som verkade passa mig perfekt.

Valet föll tillslut på "Canon auto zoom 814 Electronic" vilket var en av de bättre kameror när det begav sig och en kamera som är relativt enkel även för en nybörjare. Om så önskar sköts alla inställningar (utom fokus) automatiskt, givetvis kan du även göra alla inställningar manuellt om så önskar. Ytterligare ett plus är att kameran drivs med vanliga AA batterier(standard i fjärrkontroller m.m.) istället för något special batteri vilket gör det enkelt och billigt att få tag i nya batteriet.

Priset varierar extremt mycket beroende på vilket skick kameran är i. Jag betalade ca 2000kr för min kamera och priset brukar variera mellan ca 1500-2000kr för en Canon auto zoom 814 Electronic i bra skick.

Välja filmsort:
Sedan Kodachrome 40 försvann från Kodas sortiment har det dykt upp en hel flora med olika filmsorter. Mitt val föll dock på Ektachrome 64t vilket är den film som ersatte Kodachrome 40. Vissa kameror kan ha problem med att exponera Ektachrome på rätt sätt men kameran jag valde klarar av det utan bekymmer. Det innebär att så länge jag filmar utomhus inte behöver oroa mig så mycket utan bara kan gå ut och filma och resultatet blir ok!

När du får hem film respektive råfilm:
Innan du sätter igång och springer ut och filmar kan det vara en bra idé att läsa igenom manualen noggrant. Om det saknas manual kan du till de flesta modeller hitta manual på internet. Till kameran jag köpte medföljde ingen manual men jag hittade manualen här. När du har läst igenom manualen är du redo att gå ut och fånga den perfekta bilden! Börja dock alltid med att filma en film och skicka den sedan på framkallning så att du kan se så allting blir som förväntat och det inte är något fel på din nya kamera.

Bra länkar:
http://www.myoldcamera.com/Manuals.html Här hittar du manualen till ovanstående kamera

Skrivet av: Björn Andersson
Publicerad: 2008-07-16

Diskutera artikeln i vårt forum